دستور پخت شیره پلوی مازندرانی
شیره پلو مازندرانی با اسمهای دیگهای مثل پلو سیاه و ترشه پلا هم شناخته میشه. شیره پلو یکی از محبوبترین غذاهای سنتی و اصیل شمالی یا در واقع مازندرانی هست که تو بعضی از شهرهای مازندران به خصوص بابل درست میشه و بسیار خوشمزه هست.
اگه غداهایی با طعم ملس رو دوست دارید ختما یک بار شیره پلو مازندرانی رو امتحان کنید. شیره پلو یا پلو سیاه از ترکیب نوعی شیره خاص (شیره پلویی) با برنج آبکش شده درست میشه. شیره پلو از غداهایی به عنوان نذری به خصوص در ایام محرم در مازندران بسیار درست میشه.
شیره پلویی از مواد مختلفی که شامل شکر قهوه ای، رب انار، شربت آلبالو، زیره و مواد دیگه هستند تهیه میشه و درست کردنش هم کمی مهارت و دقت میخواد. این شیره رو به صورت آماده هم میتونید تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه شیره پلوی مازندرانی (ترشه پلو بابلی)
- مرغ یا گوشت به میزان دلخواه
- برنج 3 پیمانه
- شیره پلویی نصف پیمانه
- کشمش نصف پیمانه
- کره 100 گرم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- زعفران به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه شیره پلویی
- شکر قهوهای 1 کیلو
- شکر سفید 250 گرم
- رب انار غلیظ نیم کیلو
- سرکه نصف پیمانه
- آبغوره نصف پیمانه
- شربت آلبالو یک پیمانه
- گلاب نصف پیمانه
- پودر زیره 1 قاشق غذاخوری
- زعفران غلیظ 2 قاشق غذاخوری
- آب جوش 3 پیمانه
مرحله اول، پختن گوشت یا مرغ
برای تهیه شیره پلو با گوشت؛ دو عدد پیاز رو پوست گرفته و رنده کنید، پیاز رو کمی تفت بدید و سپس نمک و ادویه به پیاز اضافه کنید. توجه کنید که نباید به پیاز رب گوجهفرنگی اضافه کنید. سپس گوشت یا ماهیچه رو اضافه کنید و زعفرون رو هم اضافه کنید. در ادامه کمی آب جوش داخل قابلمه گوشت بریزید و حدود یک ساعت زمان بدید تا گوشت به طور کامل بپزه.
برای تهیه شیره پلو با مرغ؛ یک پیاز رو پوست گرفته و رنده کنید، پیاز رو کمی تفت بدید و سپس نمک و ادویه به پیاز اضافه کنید. توجه کنید که نباید به پیاز رب گوجهفرنگی اضافه کنید. سپس قطعات مرغ رو اضافه کنید و کمی تفت بدید تا مرغ طلایی بشه. سپس دو تکه چوب دارچین و برگ بو اضافه کنید و روی مرغ کمی زعفرون بریزید. در ادامه یک لیوان آب جوش داخل قابلمه مرغ بریزید. وقتی شروع به جوشیدن کرد، حرارت رو کم کنید و حدود یک ساعت زمان بدید تا مرغ با آب کم به طور کامل بپزه.
مرحله دوم، آماده کردن شیره پلو
برنج رو آبکش کنید و کمی زودتر به اصطلاح کالتر بردارید. سپس کمی روغن و زعفرون کف قابلمه بریزید و کمی برنح سفید کف قابلمه بریزید. (اگه تهدیگ نونی خواستید با یک تکه نون کف قلبلمه رو بپوشونید و بعد روش برنج سفید بریزید.)
شیره پلویی معمولا غلیظه و نمیشه به راحتب با برنج مخلوظش کرد. به همین دلیل شیره پلویی رو به صورت جداگانه داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار بدید ت اشیره پلویی کمی شل بشه. برای کم کردن غلظت شیده پلویی کمی کره محلی یا پاستوریزه بهش اضافه کنید و روی حرارت هم بزنید تا شیره پلویی و کره خوب با هم مخلوط بشن.
باقی برنج رو با شیره پلویی خوب مخلوط کنید و داخل قابلمه بریزید و شیره پلو رو دم بگذارید. (البته میتونید اول برنج شیرهای رو بریزید و بعد برنج سفید یا اصلا میتونید همهی برنج رو شیرهای کنید و داخل قابلمه بریزید، اما این نکته رو در نظر دتشته باشید که برنج شیرهای خیلی زود میسوزه و باید خیلی خیلی دقت کنید.)
مرحله سوم، تفت دادن کشمش
کشمش شسته، پاک شده و خیس خورده رو داخل ماهیتابه بریزید و با کمی کره و رعفرون تفت بدید. کمی که تفت خورد، آماده میشه. دقت کنید که کشمش رو نباید زیاد تفت بدید، پون یف میکنه و زیبایی غذاتون کم میشه.
مرحله چهارم، سرو و تزئین شیره پلو مازندرانی
وقتی که شیره پلو دم کشید و آماده شد، کشمش رو با چند قاشق شیره پلو مخلوط کنید. شیره پلو رو داخل ظرف مورد نظر بریزید. مرغ یا گوشت رو کنارش قرار بدید و با کخلوط شیره پلو با کشمش تزئین کنید.
شیره پلو با ماست دلال زدهای که با سبزی محلی درست میشه، واقعا بینظیر میشه. نوش جان.
طرز تهیه شیره پلویی
شیره پلویی بیشتر به صورت خونگی تهیه میشه ولی در بعضی قنادیها هم به فروش میرسه.
داخل قابلمهای مناسب سه لیوان آب جوش بریزید. شکر قهوه ای و شکر سفید رو داخل آب جوش بریزید و خوب هم بزنید تا شکر به طور کامل در آب حل بشه. سپس رب انار غلیظ رو درون آب بریزید و هم بزنید رب انار هم به طور کامل حل بشه.
در ادامه قلبلمه رو روی حرارت بگذارید و آبغوره، سرکه، شربت آلبالو، زیره، زعفرون و گلاب رو اضافه کنید و هم بزنید.
حرارت رو زیاد کنید تا مواد به شروع به جوشیدن کنه. مواد اینقدر باید بجوشه تا مثل مربا غلیظ بشه.
وقتی که به غلظت مناسب رسید، یگ ظرف شیشهای بردارید و داخل ظرف آب گرم قرار بدید تا ضد عفونی بشه. بعد از سرد شدن داخلش شیره رو داخل شیشه بریزید و شیشه رو با شیره پر کنید. دب شیشه رو ببندید و در جای خنک نگهداری کنید.
نکات مهم و فوت و فن های طرز تهیه سیاه پلو شمالی
- برای خوشمزه تر شدن شیره پلو، در هنگام دم گداشتن شیره پلو، مقدارب کره اضافه کنید.
- برنج رو کمی سفتتر از حد معمول آبکش کنید تا وقتی با شیره پلویی مخلوط کردید و دم گذاشتید، خیلی نرم و شفته نشه.
- اگه مقدار شیره رو زیاد کنید، ممکنه برنج شیره پلو شفته شه.
- اگه احتمال میدید که کسی از اعضای خانواده یا مهمونهاتون طعم ملس یا ترش و شیرین دوشت نداشته باشه، بهتره که همه برنج رو با شیره مخلوط نکنید و شیره پلو رو به صورت دورنگ که در بالا اشاره شد درست کنید.
- اگه ته دیگ نونی درست نکردید یا کف قابلمه برنج شیرهای ریختید، خیلی باید دقت کنید تا شیره پلو نسوزه.
- برای پختن مرغ یا گوشت به هیچ وحه از رب گوجهفرنگی استفاده نکنید.
Comments
Post a Comment